WWF Living Planet Centre

Awarded a BREEAM "Outstanding" rating, the World Wildlife Fund’s (WWF) UK headquarters has transformed a Brownfield site into one of the UK’s most eco-friendly structures.

About this project

The Project

Awarded a BREEAM "Outstanding" rating, the World Wildlife Fund’s (WWF) UK headquarters has transformed a Brownfield site into one of the UK’s most eco-friendly structures.

The Living Planet Centre (LPC) is a two-storey, open-plan space that is home to 300 WWF employees and provides a range of conference and educational facilities.

The building is fully double glazed on the East and West side, allowing natural light and saving electricity while its exterior is surrounded by trees, shrubs, flowers and wetland area for local nature, giving it an effectively green context.

Timber was chosen for its structural and sustainable qualities and is used throughout the building from a timber dome roof – which provides enough support to remove the need for internal support – to the horizontal Larch louvres on the East and Western sides of the building which protect against solar gain. The building is an example of planning perfection as different woods are used throughout to ensure it reaches its full eco potential, yet the choices made ensure that it looks modern and aesthetically pleasing.

 

Key contacts

Architect:

Hopkins Architects

Contractor:

Willmott Dixon

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Sign up for our newsletter

 

Follow us