Woodgrange Road

A redundant public library building has been transformed and extended to create an inspirational new learning centre for the community of East London.

About this project

The Project

A redundant public library building has been transformed and extended to create an inspirational new learning centre for the community of East London.

The old library spacehas been continued out over a roof extension at the rear of the building with minimal disruption to its neighbours, using an innovative and economic lightweight curved timber cassette structure that brings roof and walls together into a single curve.

The Finnish softwood LVL beams were designed and manufactured to bolt onto the existing concrete frame of the building with the least possible additional load.

It is an inspirational space, flooded with natural light, where the drama of the curved beams is complemented by the natural timber panelling.
Lightweight, with low embodied energy, excellent thermal and acoustic qualities, natural light and ventilation, the project was delivered on time and on budget.

At a glance

  • Curved LVL timber cassette
  • Timber windows
  • Softwood panelling

Source: Supplied to wood for good by BRE in a pdf of case studies.

Key contacts

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Sign up for our newsletter

 

Follow us