The Daler Hospital

This private surgical and maternity clinic used American walnut to modernise its main reception and create a calm environment for patients and visitors.

Tags: Healthcare

About this project

The Project

The Daler Hospital is a private surgical and maternity clinic founded in 1917 in the heart of the historic city of Freiburg, Switzerland.

In 2009 the hospital decided to modernise the main reception, which is situated between two of its buildings, in an effort to make it more welcoming and attractive to patients and the public. Interior designer Atelier Oï was commissioned to remodel the entire layout to include both a reception area and a cafeteria in the space.

As part of the redevelopment, a new glazed extension that opens up the building to the adjacent park and a sky dome to bring in more natural day light were created to brighten the interior. American walnut panelling features across the entire length of the reception desk and the walls surrounding it, as well as the cafeteria kitchen counter and its surrounding walls.

The wood was also used to create an open partition, separating the reception with the cafeteria, using tall wooden boards that run vertically to the ceiling like tall trees. These were separated with opaque glass side panels to give patients in the cafeteria privacy from those using the reception area.

Bespoke chairs were also created with a combined wooden structure, with a walnut stain finish to match the wider design and give a modern atmosphere for the hospital’s main lobby, which now has the look of a luxury hotel.

Key contacts

Architects
Urfer Architects AG

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Get the Wood for Good Newsletter