Ronald McDonald House

The bespoke facility allows the Ronald McDonald House charity to offer an enhanced, dedicated service to families with sick children creating a comfortable, ‘home from home’ environment.

About this project

Formerly based at the Yorkhill Children’s Hospital, Ronald McDonald House were pragmatic about what was required for the new building located on the campus of the Southern General Hospital in Govan, Glasgow. The focus was on delivering an enhanced living experience with the calming familiarity of the former building. Working with design partners Keppie Design, CCG worked closely to conceive a much larger building with a methodical approach to spatial design offering more bedrooms, more facilities and, a new feature for the Charity, outdoor visual and amenity space.

Regardless of language barriers, concentration levels or emotional vulnerability, the facility is intuitive in terms of navigation and wayfinding, but also in terms of the installed appliances and features.

The area of Govan is renowned for its historical manufacturing presence Glasgow having once been a fundamental contributor to the UK shipbuilding industry, continuing to offer longstanding heritage to the city of Glasgow. CCG sought to create a building that sat within this context whilst addressing the sensitivities of the end user. The result is a series of vernacular white brick forms, interconnected by green-roofed, white concrete porticos, in turn creating an industrial silhouette. The plan forms a series of semi-enclosed courtyards that allow residents to enjoy visual and physical amenity space without feeling the effects from the busy main road. These enclosures, in conjunction with the materiality of the brick, bring domesticity and human scale to the scheme; whilst offering an urban oasis of vibrant trees, shrubs, and plants, contrasting with the otherwise institutional context of the hospital campus. Dark, projecting windows dramatically cantilever out from the contrasting white brick forms, defining internal opportunities whilst externally, shadows are accentuated to create a dynamic appearance depending on the direction of sunlight.

The internal environment has been designed with the human ergonomics in mind, especially in the bedroom & kitchen areas where the window pods offer a desirable small space in which to read, relax or reflect. A library and children’s play area also offer youngsters to socialise within a comfortable, controlled environment.

Use of Timber

A mix of timber frame and steel frame was used for the construction with CCG OSM being utilised for the design, manufacture, and installation of the enhanced closed panel timber system for the main structure of the building. To compensate for the more complicated elements such as the vernacular roof design, a hybrid system of steel and timber was used. This system is a steel frame skeleton, shaping the spaces, with timber cassette panels inhabiting the frame between. Whilst this installation process was predominantly site based, the roof cassettes were also manufactured by CCG OSM and contributed to the overall off-site delivery of the project.

The panelised system brought benefits at site level including ease of erection (a key point when considering the size limitations of the site) and since the windows had to be installed on site, the level of precision given by the panel detailing allowed for a smooth installation to bring the building to a wind and water tight status far quicker than that of a traditional build. Ultimately the use of CCG OSM’s timber system ensured that the project was delivered almost 1 month before the contractual programme date.

The advance in the construction programme ensured that Ronald McDonald House could gear up to enter the home earlier thus, when opening the home in September 2015, it was immediately ready to accept families and their children.

Contract Value: £4 million

Awards:
GIA Residential Award 2015

Judge’s Merit Scottish Property Award 2016

Civic Trust Award 2016

Special Civic Trust Award for Scotland 2016

Key contacts

Client

Ronald McDonald House charities

Architect

Keppie Design

Contractor

CCG

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Sign up for our newsletter

 

Follow us