Paradise Gardens

Paradise Gardens is an award-winning private rental development located in the heart of West London, delivering the best in flexible contemporary design in a restricted space.

About this project

Located in the London Borough of Hammersmith and Fulham, Paradise Gardens was built on a patch of derelict land sandwiched between Ravenscourt Park tube station and King Street.

Winner of the 2017 Housing Design Awards, the RIBA London Award 2017 and the RIBA National Award 2017, the project is a development of five three-storey mews-style houses and a two-storey house built into the existing walls of Latymer House, a building that once stood on the boundary of the site.  

Architects Lifschutz Davidson Sandilands met a challenging brief, to deliver attractive rental properties that would appeal to families, situated within a tight space and adjacent to listed buildings.

Use of Timber

Heavy timber doors offer a warm welcome into the homes, the interiors of which have a Scandinavian feel. Large windows create an airy space with simple and functional decor. 

Meanwhile, beautiful craftmanship is evident in the Douglas Fir flooring, specified in very wide, single lengths to bring a tactile warmth to the properties. 

Outside, wooden decking offers a seamless link between the spacious living areas and the tranquil communal garden spaces.

Thoughtful design for flexible living

The properties are built with conventional, low-maintenance materials perfect for the private rental market. A combination of brick, aluminium framed windows and zinc roofs mean that very little maintenance is required around the exterior of the building. Access to the properties is provided via a cobbled courtyard with space for six cars.

Meanwhile, the architects designed the houses to be both spacious and flexible as residents’ requirements change over time.

High levels of energy efficiency

The properties are triple glazed and heavily insulated with excellent air tightness. In addition, each house is fitted with a mechanical ventilation and heat recovery system and boiler. Designed to bring in as much natural light as possible, the need for electric lighting is minimised. The exterior and communal areas include bird and bat boxes, and rainwater is harvested to water the landscaped areas.

Further information

Watch the architects talk about the project here  

https://www.lds-uk.com/projects/paradise-gardens

http://www.designcurial.com/news/paradise-gardens-housing-development-creates-adjustable-family-homes-5873544

http://www.archdaily.com/876006/paradise-gardens-lifschutz-davidson-sandilands

https://www.architecture.com/awards-and-competitions-landing-page/awards/riba-regional-awards/riba-london-award-winners/2017/paradise-gardens

Photography: Paul Riddle, Nick Guttridge

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Sign up for our newsletter

 

Follow us