Jules Verne School

A new wooden structure unifies the school’s three existing buildings and gives them a shared identity that responds to both, environmental and wellbeing requirements. By drawing on the warm properties of wood, the architects have created an inspiring learning environment.

About this project

A large wooden extension was created to substitute a demolished 1990s building and to connect three remaining school buildings from the 1960s. Tasked to develop a shared visual identity for the building complex, the architects decided to replace existing concrete façades with more energy-efficient wooden ones, which were then clad in zinc tiles.

Overhangs running along the façades offer protection to the untreated larch cladding and make it possible for students and teachers to move safely between buildings, even in wet weather conditions. The ‘new’ school boasts a green sedum roof as its ‘fifth façade’ responding to the fact that the school sits among several five-storey blocks that overlook the buildings. Its wave shape follows the local topography of the sloping plot.

The need for a short and efficient construction time in order to keep the school running whilst work was being carried out, was one of the key drivers for choosing timber. The use of prefabricated panels helped reduce construction time and impact on teachers, students and the neighbourhood.

Use of timber

The new structure is made of glulam allowing for large spans in the building. Throughout the new section, the roof beams are exposed creating a soft feel to the space. The prefabricated wood cladding gives the scheme a visual lightness that is replicated by its sinuous roof shape and ensures protection from rain or damp.

Wood was also used in designing the interior of the buildings. The architects chose wood for its warm and comforting feel, to reflect the school’s ecological profile and make it part of its students’ everyday life and learning.

Read elsewhere: Archdaily; divisare; Wood magazine 

Key contacts

Architect

archi5

Engineer

Egis 

Structural engineer

Demathieu & Bard 

Environmental engineer

Elioth

Insulation

Heradesign 

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Sign up for our newsletter

 

Follow us