Hillside Gardens Lane

A small scale residential development on the site of a derelict bowling and tennis court of historic significance that helped refurbish club house and restore the grounds for the community.

About this project

Located within the densely populated Hyndland area of the west end of Glasgow, the Partickhill Bowling Club and Tennis Association was established in the early 1900’s and remained a popular attraction for the local community for many years. Even after the closure of the tennis membership and courts in 1997, the clubhouse remained as an important visual component for the community but due to financial strains, maintenance of the building was reduced to a minimum laterally leaving many repair works outstanding.

In line with the Glasgow West Conservation Policy, the clubhouse was to be retained due to its historical significance and for it to be used as a multi-purpose venue. In order to raise the funds required to restore the clubhouse and perform repair works to the grounds, the defunct tennis court, which was vastly overgrown with plants and trees prior to construction, would be realised by the introduction of a small-scale residential development. Working in partnership with Noah Developments, CCG has rejuvenated the tired the former tennis courts to deliver six luxury townhouses; provided brand new resident green space as well as performing refurbishment and restoration works to the Partickhill Bowling Clubhouse and grounds.

The luxury townhouses reach three storeys in a terraced block arrangement with the new members garden acting as a buffer between the housing and the bowling green. The block is articulated with a series of bays along the south facade offering private outdoor space and offer a means to maximise natural daylight through the use of large bay windows. Each home is provided with a concealed storage and bike shed located on the north elevation, lining the newly improved Hillside Gardens Lane Road that leads to a discreet private car parking area.

Inside, the homeowners have been provided with a luxurious living environment. Each homeowner was given an in-depth level of specification to choose from for their kitchens and bathrooms. Each home has 4 bedrooms including two master bedrooms, three bathrooms and an individual washing and drying room located on the second storey.

The Bowling Clubhouse is now used as an exhibition and studio space for local artists and had its first exhibition in May 2017.

Use of Timber

The development was constructed using CCG OSM’s closed panel timber system. Delivered to site complete with insulation, windows, and doors, including CCG, manufactured internal door sets. The constraints of the site size and the limited access arrangements meant that the use of the timber system brought huge efficiencies at site-level with a faster speed of construction than that of a traditional build as well as a reduction in vehicular movements.

Contract Value: £3 million

Key contacts

Client

NOAH Developments

Contractor

CCG

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Get the Wood for Good Newsletter