Hastings Pier

The re-designed Hastings Pier with its new visitor centre is an excellent example for revitalising public space and an open invitation 'to walk on water'. It has won the RIBA Stirling Prize 2017.

About this project

The 2010 destruction of Hastings Pier by fire was an opportunity to redefine what a pier could be in the 21st century; moving away from the accumulation of commercial booths of poor quality construction. The fire cleared the way for a new approach to creating a generous amenity space for Hastings & St. Leonards residents, and visitors from the UK and overseas. After consultation with locals and stakeholders the conclusion was that the Pier would have to support many different scenarios.

The Heritage Lottery Fund enabled the repairs to the damage below deck – a combined result of destruction from fire, sea erosion and storm damage. A small portion of the grant was used to convert the single remaining derelict Victorian Pavilion on the pier into a revitalised, open plan, fully glazed and extended version of the past.

dRMM’s conceptual basis for the re-design of the pier was not to create the predictable unnecessary hero building at the end, but instead providing open space to allow universal access. The focus was on creating a well-serviced, strong platform that could support a variety of events and uses from circuses to music events, fishing to markets. Different users can bring their own architecture to plug in. Small local trading stalls in the form of classic beach huts have already arrived, setting the example for an endless range of future possibilities.

Hastings Pier has been shortlisted for the Wood Awards 2017 and the Stirling Prize 2017 and has been awarded the peoples vote.

Use of Timber

Creative use of timber is at the heart of the transformed Pier design. The new visitor centre is a 100% cross-laminated timber structure, clad in the limited timber decking that survived the 2010 fire. This reclaimed timber was also used to make the furniture on the deck, designed by dRMM and Hastings & Bexhill Wood Recycling Ltd as part of a local employment initiative. The visitor centre has been designed as an adaptable space for indoor events, exhibitions and educational activities, with an elevated belvedere on top. A glass walled, open-air ‘room’ looks out to the vast views over the Pier and beyond toward Europe, then back to the town and coast.

The Pier is an extension of the Promenade from which it projects – a public, open space. The experience of being surrounded by sea and ‘walking on water’ is heightened by the optical game set up by the louvered balustrade design and the quality of the timber deck. The decking comprises 11,720m2 of Ekki hardwood sourced from certified sustainably managed African forestry. 

This is the first phase for the regeneration of Hastings Pier. Future phases include plans for a large, mobile, timber canopy that traverses the entire length of the 280m pier. In its current format, the new Pier is a catalyst for urban regeneration. It offers flexibility, material and functional sustainability, and an uninterrupted vista of the natural and built surroundings of the special seaside town of Hastings.

Watch these videos to find out more:

Architects Journal

BBC Arts

Photography: Alex de Rijke, dRMM

Key contacts

Client

Hastings Pier Charity

Architect

dRMM

Structural Engineer

Ramboll

Timber supplier

KLH UK

Hastings & Bexhill Wood Recycling

Timbercraft UK

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Sign up for our newsletter

 

Follow us