Graham Lodge

Required to create a residence that would provide a generous amount of family living space, Robin, of Robin Haddow Architect, also needed to ensure that the environmental credentials of the construction and subsequent carbon emissions of the house would be mindful of the sensitive environment it was within.

Tags: Housing

About this project

The Project

Required to create a residence that would provide a generous amount of family living space, Robin, of Robin Haddow Architect, also needed to ensure that the environmental credentials of the construction and subsequent carbon emissions of the house would be mindful of the sensitive environment it was within.

Positioned on a chiefly south-facing slope, the main face of the house is presented as a contemporary, two-storey, terraced dwelling overlooking the private garden. Large glass windows and bi-fold doors are highly energy efficient and maximise solar gain, complementing the heat provided by an air source heat pump and Mechanical Ventilation Heat Recovery system. High levels of insulation and a partial sedum roof then work in tandem to conserve the energy provided by this low carbon technology.

Natural materials have been used wherever possible, and often to spectacular effect. Russwood’s Scotlarch® decking lines the dual level terracing underfoot, and provides a soft reflection of the Russwood Siberian Larch soffiting beneath the generous eaves that form the sweeping curve of the roof. This timber soffit detailing passes seamlessly through the high level glazing which sits recessed beneath the eaves and wraps around the main building, extending into the interior and blurring the division between house and environment.

The use of timber in bringing the ambience of the surrounding forest into the interior of this beautiful home is perhaps most successfully highlighted with Russwood’s SILA A/B® cladding. The horizontally clad wall begins at the living area and garden to the front of the house, continuing in an unbroken line past the glass screens that enclose the entrance area to the abode, before travelling around the rear of the building and merging with the larch clad fence that affords both privacy and protection to the garden beyond. This larch is used again in the gate that sits atop the forest lane used for access to the home, and to visitors arriving at this vantage point, the unassuming, single storey rear of the house presents a deceptively simplistic front.

Key contacts

Architect

Robin Haddow Architect

Contractor

Amiri Construction Ltd

Timber Supplier

Russwood

Wood Species
SILA A/B® cladding, SILA A/B® soffiting, Scotlarch® decking

Back to Case Studies

Submit a case study

Share your timber projects with us and we will feature them on this site and via our newsletter.

Submit case study

Get the Wood for Good Newsletter